Planiranje porodice

Muškarci

Ne bi trebalo da postoje razlozi vezani za Gošeovu bolest koji bi uticali na Vašu sposobnost da postanete roditelj. Trebalo bi da se konsultujete sa Vašim lekarom jer dok se za enzimsku supstitucionu terapiju smatra da je bezbedna, uticaj supstrat redukcione terapije je još uvek nepoznat. Ukoliko Vaša partnerka ostane u drugom stanju dok Vi uzimate terapiju, bilo bi dobro da ovu informaciju podelite sa svojim lekarom.

Žene

Planiranje trudnoće je najbolji način da se pobrinete za svoje i zdravlje svoje bebe. Trudnoća nosi svoje rizike i potencijalno pogoršanje bolesti, tako da je potrebno da se pre trudnoće postigne stabilno stanje.

Kontracepcija: Nema posebnih razloga da se izabere određeni tip kontracepcije, o ovome bi trebalo razgovarati sa svojim lekarom.

Neplanirana trudnoća: Ne paničite. Kontaktirajte svog lekara što pre i razgovarajte o opcijama koje Vas interesuju.

Plodnost: Smatra se da plodnost nije umanjena kod ljudi sa Gošeovom bolešću. Nekada je lakše da se začne kada ste fizički i emocionalno dobro. Prestanite da pušite, minimizirajte upotrebu alkohola i počnite sa upotrebom suplemenata. Pokušajte da svoju težinu držite pod kontrolom. Ukoliko Vam se čini da imate teškoće sa začećem, razgovarajte sa svojim lekarom i dobićete savete u skladu sa svojim stanjem.

Terapija: Potrebno je da se razmotri rizik i dobrobit od terapije za svaku pojedinačnu trudnoću. Ukoliko želite da imate decu, trebalo bi da razgovarate sa svojim lekarom o tome da li je preporučeno da nastavite sa terapijom tokom trudnoće. Za neke lekove postoje podaci, a za neke su podaci veoma ograničeni.

Porođaj: Preporučuje se da se porodite u bolničkim uslovima, usled povećanog rizika od krvarenja. Nema posebnih razloga da radite carski rez.

Dojenje: Trebalo bi da razgovarate sa lekarom da li je lek koji koristite bezbedan za bebu. Efekti supstrat redukcione terapije nisu poznati još uvek i nisu preporučeni za upotrebu tokom dojenja. Dugotročni efekti dojenja na stanje kostiju nije potpuno jasno ali mnogi eksperti preporučuju ograničeno dojenje do oko šest meseci.

Otkriće da ste u drugom stanju može biti veoma uzbudljivo. Obratite se svom lekaru, kako biste bezbedno prošli kroz trudnoću i porođaj.


Više o životu sa Gošeovom bolešću:

Primanje terapije u kućnim uslovima

Kako prihvatiti činjenicu da bolujete od hronične bolesti?

Sa kakvim izazovima se susreću roditelji deteta sa Gošeovom bolešću?

Kako mogu da pomognem detetu da ostane aktivno?

Sa kakvim izazovima mogu da se suoče odrasli pacijenti?