Parkinson i Gošeova bolest

Gošeova bolest je istorijski klasifikovana kroz tri tipa bolesti, od kojih je tip jedan smatran za tip bolesti bez neuroloških manifestacija, dok kod tipova 2 i 3 postoje problemi koji zahvataju mozak kao i ostatak tela.

U skorije vreme je postalo jasno da postoje i određeni neurološki aspekti kod tipa 1, kao što je češća pojava Parkinsonove bolesti i periferna neuropatija. Parkinsonova bolest je stanje nervnog sistema koje se najčešće pojavljuje kod starijih ljudi i rezultira ukočenošću, teškoćama u kretanju i tremor. Primećeno je da pojedini pacijenti sa Gošeovom bolešću i njihovi rođaci takođe imaju Parkinsonovu bolesti.

Genetska ispitivanja danas sugerišu da mutacija gena koja uzrokuje Gošeovu bolest, može takođe da bude predispozicija za Parkinsonovu bolest. Ovo može da se pojavi ili kod pacijenata (koji imaju dva abnormalna Goše gena; jedna studija sugeriše 20 puta veću verovatnoću za PB) ili kod zdravih nosioca gena (koji imaju jedan mutirani gen).

Razlozi za ovo nisu jasni i predstavljaju predmet velikog broja studija. U svakom slučaju, važno je reći da samo mali broj pacijenata sa mutacijom na GBA genu ima rizik da razvije PB. Ovo sugeriše da takođe postoje i brojni drugi faktori koji imaju uticaj na ovu vezu između dve bolesti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *